maandag 18 augustus 2008

Triumph Bonneville viert verjaardag met 4 snelheidsrecords
Triumph Bonneville viert verjaardag met 4 snelheidsrecords

Triumph Bonneville viert verjaardag met 4 snelheidsrecordsDe bekende Engelse motorjournalist Alan Cathcart heeft de 50ste verjaardag van de Triumph Bonneville nog meer cachet gegeven door vier FIM erkende snelheidsrecords te vestigen. Hij deed met een Thruxton Bonneville op de locatie waar het inmiddels legendarische Triumph-model zijn naam kreeg: de zoutvlakte van Bonneville in Utah (USA).

In 1959 noemden we bij Triumph onze gestroomlijnde racer al “Bonneville”, nadat we een hele reeks records hadden gebroken. Wie had ooit kunnen vermoeden dat we 50 jaar later terug zouden komen met een afstammeling van juist dat model motorfiets, die in de tussentijd zo’n icoon is geworden? In de handen van Alan Cathcart deed de hedendaagse “Bonnie” waarvoor hij zo lang geleden al gemaakt is: records breken.
Met een “straatlegale” Thruxton Bonneville brak Alan door de grens van 150 mijl per uur met op de “vliegende kilometer” een snelheid van 152,770 mph (245,86 km/u) en bij de “vliegende mijl” zelfs 153,150 mph (246.47 km/u). Deze snelheden waren goed voor nieuwe wereldrecords in de klasse voor 1000cc twincilinders zonder stroomlijn en met traditionele luchttoevoer.


Daarna stapte de wereldwijd bekende journalist over op een Bonneville met turbo, een technisch huzarenstukje van onze Amerikaanse dealer South Bay Triumph. Met deze “geblazen” versie kwam 165,405 mph (266,193 km/u) bij de “vliegende mijl” op de klokken, op de “vliegende kilometer” zelfs 165.672 mph (266,623 km/u)! Hierdoor zijn we nu de FIM wereldrecordhouders in de 1000CC Twin-klasse met geforceerde luchttoevoer en bezitten we door de topsnelheid van 171,624 mph (276,202 km/u) één kant op nu ook nog een Amerikaans record op de mijl.

Alan Cathcart was natuurlijk zeer gelukkig met de prestaties van het team. “We komen al vanaf 2007 naar Bonneville om ons op de 50-jarige verjaardag van de Triumph Bonneville voor te bereiden. Het was daarbij altijd het hoofddoel om de 150 mijl per uur grens te doorbreken. Dat de FIM onze recordsnelheden bevestigde, zodat het nu ook officiële wereldrecords zijn, maakt het helemaal schitterend. Matt Capri van van South Bay Triumph is geniaal als het op het tunen van motoren voor de zoutvlakte op een hoogte van 1341 meter aankomt. Dat we nu ook nog twee records met de turbo pakken is mooi meegenomen, dat was eigenlijk een extraatje waar we ons niet eens zo heel erg druk om gemaakt hebben. Zeg maar de kers op de taart dus! Als motor zonder kuip kunnen we met de turbo de 180 mijl per uur wel halen, met een kuip moet het natuurlijk nog veel harder kunnen. Wie weet worden we er nog wel eens lid van de 200 mijlsclub mee!”
BRON:

Triumph Motoren 2009 Steeds verassend altijd dichtbij..
SO


The Speed Twin Man
Motoring George Spauwen

Sponsored by
Victrace Sitebuilding